Nie od dziś wiadomo, że Kreta to fascynująca destynacja pod wieloma względami – również pod kątem wina. Mogłem się o tym osobiście przekonać podczas mojego krótkiego wypadu na tą największą grecką wyspę. Spróbowałem tam fantastycznych etykiet i kilka z nich oczywiście przywiozłem ze sobą. Przyszła pora na kolejną z nich.
Nieco więcej o moich wspomnieniach z Krety i tamtejszych winach możesz przeczytać tutaj. Dziś przybliżę pokrótce sylwetkę kolejnego bardzo dobrego producenta z tej wyspy, którego wina powinny znaleźć się w orbicie waszego zainteresowania. Mowa o winiarni Silva Daskalakis zlokalizowanej w regionie Heraklion w wiosce Siva. Tradycje winiarskie rodziny Daskalakis sięgają 1920 roku, choć podobno wino robili już nieco wcześniej. Obecnie pracuje tu już trzecie pokolenia, a całością zarządza Irini Daskalaki, która jest właścicielem i winiarzem. Nazwa „Silva” pochodzi od samej wioski Siva, ale nawiązuje też do hinduistycznego boga Siva (Shiva ), który porównywany był z greckim Dionizosem będącym tutaj dawniej obiektem kultu. Sama winiarnia w swoim posiadaniu ma około 40 ha własnych winnic zlokalizowanych wokół wioski, które uprawiane są w sposób organiczny ( do tego dochodzi jeszcze kilka hektarów, z których producent pozyskuje winogrona ). Winnice położone są na wysokości 300 m n.p.m. ( wokół samej wioski Siva ), a reszta sięga nawet 600 m n.p.m. Gleby są przeważnie gliniaste z domieszką skał wapiennych, ale też piaszczyste. Wśród uprawianych odmian znajdziemy te lokalne, jak i międzynarodowe: vidiano, plyto, athiri, thrapsathiri, muscat spina, liatiko, mandilari, kotsifali, chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon, merlot, syrah. Grona są zbierane ręcznie, a same wina powstają z niezwykłą pasją, zaangażowaniem, minimalną interwencją i to w zasadzie niemal rzemieślnicza produkcja.
Jedną z etykiet od rodziny Daskalakis przywiezioną przeze mnie z Krety jest Enstikto Red 2012.
To kompozycja 30% kotsifali oraz 70% syrah. Wino dojrzewa 12 miesięcy w nowych, dębowych, francuskich beczkach. Barwa rubinowa, śliwkowo-wiśniowa. W aromatach ciemna wiśnia, jagody, sok z ciemnych owoców, ziemia, suszone zioła, lukrecja, delikatna woń mięsa, trochę pieprzu, anyżu i czerwonych dojrzałych owoców. Dość pełne, ale gładkie, z miękką taniną, soczystym ciemnym owocem, o gęstawej fakturze ze szczyptą przypraw. Bardzo dobra i poważna pozycja o sporym potencjale.
Pasuje do zdecydowanie mięsnej kuchni, bogatych potrawek, gulaszy, casserole, dojrzałych twardszych serów.
Wino zakupiłem zagranicą