Win z Kalabrii ciąg dalszy i dziś kolejna dobra etykieta z tej części Italii, którą przywiozłem ze sobą z podróży. Jest nią Cantine Lento Federico II 2016 powstałe z cabernet sauvignon.
Cantine Lento to jeszcze jeden producent, na którego warto zwrócić uwagę, jeżeli myślimy o winach z Kalabrii. Winiarnia powstała w 1970 roku, a rodzina Lento ze swoimi 70 ha winnic jest ściśle związana z apelacją Lamezia DOC. Salvatore Lento w latach sześćdziesiątych przejął rodzinną posiadłość, którą obecnie prowadzą jego dzieci.
Federico II to czysty cabernet sauvignon z gorącego południa Italii, który dojrzewa 12 miesięcy we francuskich beczkach. Wino jest jednak fajnie poukładane, mimo 14% alkoholu nie jest ciężkie, a raczej powiedziałbym, że zwiewne, o średnim ciele, miękkich taninach, przyjemnej kwasowości. Mamy tu mieszankę dojrzałych czerwonych i ciemnych owoców, soczystą wiśnię, jeżynę, orientalne przyprawy, trochę marmolady, pestkę wiśni w końcówce, śliwkę. Ciekawa koncentracja, złożoność może nie najwyższych lotów, ale całość bardzo przyjemna.
Pasuje do pasty z mięsnym sosem, grillowanego, pieczonego mięsa, pomidorowego sosu, cannelloni z mięsnym farszem, burgera.


Wino zakupiłem zagranicą
