Bacalhau à Brás to portugalskie danie składające się z kawałków solonego dorsza ( bacalhau ), cebuli, smażonych, cienko pokrojonych na zapałki ziemniaków, a wszystko to połączone jest jajecznicą. Jako przybranie służą czarne oliwki oraz natka pietruszki. Dla tych, którzy nie lubią nowości, taki zestaw może wydawać się dziwny, ale zapewniam, że całość naprawdę świetnie smakuje. Najlepiej przekonać się o tym samemu.
Podobno przepis pochodzi ze starej dzielnicy Lizbony – Bairro Alto, a wymyślił go właściciel tawerny o nazwisku Brás. Potrawa jest obecnie dość popularna i stanowi rodzaj miejscowego comfort food. Łączy w sobie słone smaki, chrupkość smażonych ziemniaków, miękkość i puszystość jajek. Warto przygotować sobie taką wersje jajecznicy.
Składniki ( 4 porcje ):
300g solonego dorsza w małych kawałkach, wymoczonego w wodzie przez 24-48 godzin
400g ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie zapałki
2 cebule, drobno posiekane
6-8 jajek, rozbełtanych
1 ząbek czosnku, posiekany
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
kilka czarnych oliwek
sól, pieprz do smaku
oliwa
Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy ziemniaki na chrupko i złoto. Odsączamy na papierowym ręczniku. Ziemniaki można też przygotować w piekarniku. Cebulę i czosnek podsmażamy przez kilka minut na średnim ogniu. Dodajemy kawałki dorsza, ziemniaki i mieszamy. Dorzucamy jajka, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na średnim ogniu mieszając, aż jajka lekko się zetną i będą miały kremową konsystencję. Posypujemy natką pietruszki i oliwkami.
Do bacalhau à Brás idealnie sprawdzą się portugalskie pełniejsze białe wina z odmian arinto, antão vaz, alvarinho. Polecam też wina musujące np. hiszpańską cavę, włoskie białe wina z Collio. Można również spróbować z dłużej macerowanymi winami pomarańczowymi.


