Zgodnie z zapowiedzią zjawiam się rano w Bodega Finca Valpiedra leżącej w jednym z meandrów rzeki Ebro pomiędzy Cenicero i Fuenmayor wśród 80 hektarów własnych winnic. Chciałem złożyć tu krótką wizytę i zrobić małe zakupy, jednak przybywszy na miejsce okazało się, że nie jest to możliwe. Na miejscu dowiedziałem się bowiem, że wbrew wcześniejszym zapewnieniom muszę poczekać dodatkową godzinę na możliwość wejścia na teren winiarni. Tego dnia plan miałem dość napięty, więc niestety wizyta nie doszła do skutku.
Lekko zawiedziony ruszyłem w dalszą drogę robiąc jedynie kilka zdjęć okolicy. Nie zapomniałem jednak o tej bodedze i już po powrocie do kraju, udało mi się sięgnąć po flagową etykietę tej winiarni, a to za sprawą portalu Winezja, który ma ją w swojej ofercie. Ale po kolei.
Finca Valpiedra to dzieło rodziny Martínez Bujanda, która jest w posiadaniu łącznie pięciu winiarni ( w Rioja, Rueda, La Mancha i Kastylii ) w ramach Familia Martínez Bujanda Group. W 1889 roku Joaquin Martinez Bujanda założył pierwszą winiarnię w Oyón w regionie La Rioja. Ekspansja rodzinnego przedsięwzięcia na większą skalę nastąpiła w 1951 roku, kiedy to powstała winiarnia Cosecheros y Criadores stworzona głównie do produkcji win na eksport. Obecnie całą firmą kieruje rodzeństwo Carlos i Pilar Martínez Bujanda. W latach dziewięćdziesiątych rozpoczęto budowę winiarni Finca Valpiedra wtopionej w piękny lokalny krajobraz winnic i meandrów rzeki Ebro. Otwarto ją w 1999 roku i jest częścią Asociación Grandes Pagos de España – stowarzyszenia grupującego kilkanaście winiarni z całego terytorium Hiszpanii z pojedynczymi winnicami i wyjątkowym terroir. Posiada łącznie 80 ha winnic i produkuje wina jedynie z własnych winogron ( cztery etykiety ). W nasadzeniach dominuje tempranillo ( ponad 70 ha ), ale znajdziemy tu także garnachę, graciano, maturanę tinto i viurę. Poza kilkoma starszymi działkami, większość winnic została zasadzona w latach siedemdziesiątych. Flagowym winem posiadłości jest Finca Valpiedra Reserva. Poniżej przyjrzymy się rocznikowi 2014.
Jest to wino skomponowane z tempranillo z dodatkiem 5% graciano i 2% maturana tinta. Grona pochodzą z najstarszych winnic zasadzonych na kamienistych i glinianych glebach ( Valpiedra w wolnym tłumaczeniu oznacza dolinę kamieni ). Fermentacja zachodzi w stalowych zbiornikach, a dojrzewanie we francuskich dębowych beczkach i trwa 24 miesiące. Efektem jest wysokiej jakości trunek o głębokiej wiśniowej sukni. W kieliszku odnajdziemy dojrzałą wiśnię i jej pestkę, sok wiśniowy, śliwkę, cassis, truskawkę, trochę czarnej porzeczki, mokrą ziemię, szczyptę przypraw, delikatną woń kadzidła różę. Są też obecne subtelne nuty beczkowe. Usta średnio pełnej objętości, soczyste, miękkie, giętkie, świeże, dobrze kwasowe, a nawet odświeżające, z dojrzałą taniną, eleganckie, podbudowane mineralnością i mieszanką czerwonych oraz ciemnych owoców. Kawałek poważnej riojy do niespiesznej degustacji dostarczającej mnóstwo przyjemności.
Pasuje do cięższej, mięsnej kuchni, grillowanej, pieczonej jagnięciny, wołowiny, mięsnego gulaszu, dziczyzny, wieprzowiny z czarną fasolą, pieczonej kaczki, bogatej paelli z chorizo, twardego i dojrzałego sera.
Wino dostępne na portalu Winezja