Mojito nierozerwalnie kojarzy się z wakacjami – ciepło, relaks, a w dłoni szklaneczka tego popularnego drinka. Do lata jeszcze trochę czasu zostało, ale czemu by nie poczuć jego odrobiny już teraz? Można to zrobić choćby w ten sposób, że przygotujemy sobie pyszne mojito, ale w nieco odmienionej wersji.
Dobre mojito to jeden z najlepszych drinków na lato. Ja postanowiłem, że nie będę na nie czekał i sam zafundowałem sobie jego smak już teraz. Tyle tylko, iż zamiast klasycznego mojito przygotowałem jego inny wariant, choć końcowy rezultat niezwykle przypomina oryginał. Po pierwsze, oprócz białego rumu użyłem jeszcze cachacy, którą znacie m.in. z równie popularnego koktajlu caipirinha. Po drugie, trudno teraz o świeżą miętę, która jest nieodłącznym składnikiem mojito. Sięgnąłem więc po sok z limonki i mięty stworzony właśnie do różnych koktajlowych eksperymentów, a pozbawiony wszelkich zbędnych ulepszaczy i barwników. W ten sposób porządne mojito może być i waszym udziałem nawet zimową porą. Doskonale orzeźwia.
Składniki ( 1 koktajl ):
50ml białego rumu
50ml cachacy
sok z limonki i mięty
połówka limonki
1 łyżeczka cukru trzcinowego
Przygotowanie: Szklankę wypełniamy lodem. Połówkę limonki ( pokrojoną na plasterki lub na ćwiartki ) ugniatamy w szklance z cukrem trzcinowym. Dodajemy rum, cachacę, dopełniamy sokiem z limonki i mięty. Całość dokładnie mieszamy.