Jak zamknąć smak lata w butelce? Jednym ze sposobów jest przygotowanie własnego alkoholu, likieru, czy nalewki, które będą nam przypominały tę porę roku w środku zimy. Lato kojarzę m.in. ze świeżymi owocami, które zwykle są składnikiem moich konfitur. Warto jednak wykorzystać je także do przyrządzenia domowej nalewki.
Moja piwniczka z domowej roboty trunkami wzbogaciła się ostatnio o gin aromatyzowany owocami jagodowymi. To świetny sposób na uchwycenie letnich smaków pod postacią alkoholu. Tym razem postawiłem na gin – klasyczny London Dry Gin o bardziej neutralnym aromacie, który nie przytłumi zbytnio owocowej nuty, na czym w tym wypadku mi zależało. Wiele ginów może być zbyt intensywnych i niezbyt dobrze połączą się z kolejną porcją dodatków. Przy produkcji tego typu własnych alkoholi, polecam więc sięgnąć raczej po nieskomplikowany i neutralny w swoim stylu gin.
Przepis jest niezwykle prosty. Gin, świeże owoce, trochę cukru i odrobina cierpliwości. Nasz trunek musi się jeszcze przegryźć, odstać swoje, jak to w przypadku rożnych likierów i nalewek bywa. W tym wypadku nie trzeba jednak czekać zbyt długo – 2 tygodnie powinny wystarczyć. W ten prosty sposób możemy cieszyć się swoim własnym aromatyzowanym ginem, który idealnie sprawdzi się sam, ale też jako składnik koktajli i drinków.
Składniki:
750ml London Dry Gin
500g owoców ( ja użyłem borówek, jagód, czarnej porzeczki i malin )
2 łyżki cukru ( lub więcej w zależności od upodobań )
Przygotowanie: Do garnka wsypujemy owoce, dodajemy cukier i podgrzewamy całość mieszając, aż owoce puszczą trochę soku. Odstawiamy do ostygnięcia.
W dużym słoju umieszczamy owoce wraz z ich sokiem, wlewamy gin, zamykamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na około 2 tygodnie lub dłużej. Warto potrząsnąć słojem codziennie dla lepszej ekstrakcji.
Po upływie wskazanego czasu, zawartość słoja dokładnie przecedzamy oddzielając owoce od naszego ginu. Gin wlewamy do czystej butelki ( lub mniejszych butelek ).