Kawa z rodzaju tych, które podbijają ostatnio media społecznościowe. Słodka, spieniona, ubita na sztywno kawa to popularny obecnie trend, choć tak naprawdę takie napoje przyrządza się już od dawna. Od jakiegoś czasu głośno jest o Dalgona Coffee ( przepis tutaj ), choć coś podobnego znane jest nie od dziś np. pod nazwą Indian Cappuccino.
Jeśli chcecie wprowadzić do swojego kawowego menu trochę nowości, to polecam przygotować sobie Indian Cappuccino. Przy okazji, można też zaspokoić apetyt na coś słodkiego, bo kawa sama w sobie ma sporą dawkę słodyczy. Poniżej podrzucam przepis bazowy – można go oczywiście wzbogacić według własnych upodobań dodając do kawy np. likier, ulubiony syrop, oprószyć ją przyprawami, kakao itp.
Składniki ( 4 porcje ):
400ml świeżo zaparzonego espresso lub kawy zaparzonej inną metodą np. french press
300ml mleka
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki cukru
4 łyżki gorącej wody
Przygotowanie: Kawę rozpuszczalną, cukier i gorącą wodę umieszczamy w misce i za pomocą ręcznego miksera ubijamy, aż otrzymamy gęstą, gładką masę. Powinno to zająć około 4-5 minut.
Mleko spieniamy i jednocześnie podgrzewamy za pomocą spieniacza do mleka.
Do filiżanek wlewamy świeżo zaparzoną kawę, dodajemy spienione mleko, a na wierzchu umieszczamy porcję sztywnej, ubitej kawy.

