Mini carbonara quiche z serową salsą

Słynna włoska pasta carbonara podana w formie prostych i szybkich w przygotowaniu quiche – małych tartaletek, które nie wymagają nawet spodu w postaci kruchego ciasta. Idealna opcja na szybką przekąskę lub małe danko.

Jeśłi dysponujesz blaszaną formą do muffinek, to te mini quiche przyrządzisz w okamgnieniu. Szybko, smacznie, kreatywnie i bez większego wysiłku, a do tego każdy będzie prosił o dokładkę.

Swoje quiche podaję z chipsami z prosciutto i znakomitą serową salsą przywiezioną z Kraju Basków. Możesz jednak podać danko bez dodatków lub przyrządzić własny, dowolny sos.

Składniki ( ok. 12 sztuk ):

150g makaronu spaghetti

200g surowego boczku, pokrojonego w kostkę

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

3 jajka

1/2 szklanki startego parmezanu lub pecorino

200-250ml śmietanki 30%

sól, pieprz

oliwa

3 plastry prosciutto

salsa serowa

Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Foremkę do muffinek natłuścić odrobiną masła i dno każdej z nich wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia.

Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.

Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy i podsmażyć boczek przez 5 minut. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. W misce wymieszać makaron z boczkiem, doprawić szczyptą pieprzu i soli i wymieszać. Rozłożyć porcje do otworów w formie.

Jajka, śmietankę i ser wymieszać za pomocą trzepaczki w misce. Otrzymaną mieszanką zalać porcje makaronu. Piec przez 18-20 minut, aż quiche się zetną. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Następnie delikatnie wyjmujemy nasze quiche z foremki.

Chipsy z prosciutto: blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy plasterki prosciutto, przykrywamy je kolejnym arkuszem papieru i przyciskamy dowolną formą do pieczenia, aby chipsy równomiernie się upiekły. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Quiche podajemy ciepłe lub w temperaturze pokojowej z salsą serową i chipsami z prosciutto.

Mini carbonara quiche możemy podać z białym winem musującym, Gavi, Soave, chardonnay, białym winem z Friuli, bardolino, prostym sangiovese czy barberą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

enpl

Discover more from Wino ze Smakiem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading