Irish Coffee

Czy jest ktoś taki, kto nie przepada za kawą po irlandzku? Oczywiście mogę wyobrazić sobie taką sytuację, choć trudno mi w to uwierzyć. Irish Coffe to cieszący się niesłabnącą popularnością klasyk, który dobrze sprawdza się jesienną i zimową porą. Ten czas właśnie przed nami, więc warto przypomnieć sobie o tym przepisie.

Historia samego napoju sięga lat czterdziestych ubiegłego wieku. Stworzył go Joe Sheridan, który podawał go dla rozgrzania podróżującym drogą lotniczą z Irlandii przez Atlantyk. Irish Coffe szybko zyskała aprobatę i stała się niezwykle popularna. Oryginalny przepis wymaga użycia irlandzkiej whisky, ale dobrze sprawdzi się też szkocka. Do tego dobra kawa i lekko ubita śmietanka. W mojej wersji śmietankę zastąpiłem spienionym mlekiem, które również świetnie spełnia swoją rolę. Prawidłowo przygotowana kawa po irlandzku potrafi solidnie rozgrzać w pochmurne dni.

Składniki ( 1 porcja ):

1 łyżeczka cukru trzcinowego

120ml świeżo zaparzonej, gorącej kawy dobrej jakości

40ml whisky

śmietanka, lekko ubita lub spienione mleko

Przygotowanie: Cukier umieszczamy w szklance. Dodajemy gorącą kawę oraz whisky. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Delikatnie wlewamy śmietankę lub spienione mleko używając do tego tylnej strony łyżki. Warstwy Irish Coffee nie powinny się zmieszać. Pijemy również bez mieszania przez warstwę śmietanki lub mlecznej pianki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: