Frozen Chi-Chi to kremowy, mrożony koktajl pełen tropikalnych smaków. Za sprawą ananasa i kremu kokosowego, można go nazwać niebieską wersją Pina Colady. Swoją turkusową lub lekko niebieską barwę zawdzięcza dodatkowi likieru Blue Curacao.
W przepisie używam nieco więcej kremu kokosowego, aby koktajl miał gęstszą i bardziej kremową teksturę. Oczywiście można zmniejszyć proporcje, a wtedy Chi-Chi będzie miał wyraźniejszą niebieską barwę, choć i tak nadal będzie nieco gęsty, gdyż poza samym kremem kokosowym, w jego skład wchodzą także lody waniliowe. Wypróbujcie poniższą recepturę, a na pewno nie raz do niej wrócicie.
Składniki ( 1 koktajl ):
60ml wódki
30ml Blue Curacao
100ml kremu kokosowego lub nieco mniej
1/2 szklanki pokrojonego i świeżego ananasa
1 gałka dobrej jakości lodów waniliowych
1/2 szklanki kruszonego lodu
opcjonalnie: kawałek ananasa do dekoracji
Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Podajemy w wysokich szklankach ze słomką i dekorujemy plasterkiem ananasa.