Posiadłość Villa Wolf ( dawniej J.L. Wolf ) znajduje się w niemieckim regionie Palatynat, w Wachenheim. Została założona w 1756 roku i od wielu lat produkuje wina przyzwoitej jakości. W 1996 roku Ernst Loosen ( tego nazwiska nie trzeba chyba przedstawiać ) przejął tą zabytkową posiadłość i dzięki temu poziom wytwarzanych tu win jeszcze wzrósł, a Villa Wolf cieszy się obecnie bardzo dobrą reputacją.
Palatynat znajduje się w południowo-zachodnich Niemczech. Około 40% winnic tego regionu obsadzonych jest czerwonymi odmianami, co czyni Palatynat największym niemieckim regionem dla win czerwonych. Klimat jest tutaj znacznie cieplejszy i bardziej słoneczny niż w pozostałej części kraju, stąd większy odsetek czerwonych szczepów, a sam region niekiedy określa się mianem „niemieckiej Toskanii”. Warto też zaznaczyć, że Rieslingi stąd pochodzące są bardziej pełniejsze, bogatsze, bardziej wytrawne niż te z Mozeli. Mimo, że Palatynat to stolica niemieckich czerwonych win, to Riesling i tak jest tu odmianą dominującą – stanowi około 24% wszystkich nasadzeń.
Sama winnica Villa Wolf tworzy wina z takich odmian jak Riesling, Pinot Blanc ( Weissburgunder ), Pinot Gris ( Grauburgunder ), Pinot Noir ( zwany w Niemczech często Spatburgunderem ), Gewürztraminer i Dornfelder. Grona pochodzą z własnych winnic, jak i od plantatorów. Swoje najlepsze Rieslingi ( trzy etykiety ) Villa Wolf tworzy jedynie ze swoich winogron uprawianych w pojedynczych winnicach. Posiadłością zarządza dwójka młodych ludzi: Patrick Moellendorf i Sumi Gebauer , którzy wcześniej poznali się pracując u Ernsta Loosena w regionie Mozeli, a teraz w Villi Wolf odpowiadają za cały proces produkcji win. Jedno z ich win miałem okazję próbować całkiem niedawno.
Był to Pinot Noir Villa Wolf 2015 z klasycznej linii producenta, a grona użyte do produkcji wina pochodzą zarówno z własnych winnic oraz od plantatorów. Jest to Pinot Noir starzony w połowie używanych beczkach przez 12 miesięcy, a w połowie w stalowych kadziach. Jasny rubinowy kolor. Pachnie świeżymi truskawkami, wiśnią, odrobiną przypraw, nutą suszonych liści, irysem. Na podniebieniu prezentuje się miękko, gładko, średnia budowa, zaznaczona kwasowa struktura, czerwone owoce z odrobiną przypraw. Finisz całkiem długi. Bardzo pijalny i smakowity Pinot Noir, elegancki, subtelny, do picia na co dzień, jak i do nieco bardziej wyszukanej kuchni. Pozostawił po sobie dobre wrażenie.
Sprawdzi się w towarzystwie miękkich serów, pasztetów, wędlin, carpaccio z tuńczyka, pomidorowych sosów, drobiu, przepiórki, pieczonej kaczki ( także z owocami ).
Importer: Vininova