Domowa sangria

Sangria może nie wszystkim dobrze się kojarzy, gdyż pod jej postacią w wielu miejscach dostać możemy mało interesujący napój. Jednak przygotowana uczciwie z wykorzystaniem dobrych składników, potrafi perfekcyjnie orzeźwić w upalny dzień i zapewniam was, że na jednym kieliszku się nie skończy.

Ten tradycyjny hiszpański napój ma oczywiście swoje niezliczone wersje, jednak składnikiem niezbędnym jest czerwone wytrawne wino ( gdy mówimy o jej „czerwonej” wersji ). W każdym bądź razie, nie wchodząc w szczegóły, chodzi tutaj o to, aby dobrze połączyć ze sobą wino, mocniejszy alkohol ( zwykle brandy ) ze smakiem owoców. Dodatek tych ostatnich również zależy od tego, kto sangrię przygotowuje. Niezbędna jest też woda gazowana. Sangria doskonale sprawdzi się podczas wakacyjnych, leniwych, gorących dni i wieczorów bądź to samodzielnie lub w towarzystwie letnich przekąsek w stylu hiszpańskich tapas. Nie ma oczywiście przeszkód, aby serwować ją przez okrągły rok. Wypróbujcie moją wersję, a na pewno będziecie do niej wracać.

Składniki ( około 6 porcji ):

1 jabłko ze skórką, pokrojone w kawałki ( ale bez gniazda nasiennego )

1 pomarańcz ze skórką, pokrojony w plasterki

3 łyżki cukru trzcinowego

sok z 2 limonek

200ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

1 butelka wytrawnego czerwonego wina dobrej jakości

150ml brandy

300ml gazowanej wody mineralnej

Przygotowanie: Dobrze, aby wino, brandy, woda mineralna i ewentualnie wyciśnięty sok były już schłodzone. Do dużego dzbanka wrzucić kawałki jabłka, plasterki pomarańczy, dodać cukier i ugnieść nieco wszystko drewnianą łyżką. Dodać sok pomarańczowy, brandy, wino, sok z limonki i wymieszać całość dokładnie. Spróbować i w razie potrzeby dodać więcej brandy i/lub soku, cukru. Sangrię można poddawać od razu lub umieścić w lodówce na godzinę, aby jeszcze lepiej się schłodziła, a przed samym podaniem dolać gazowaną wodę mineralną i całość ponownie wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: