Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/winozesm/domains/winozesmakiem.net.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Trzy węgierskie wina z selekcji 2Bratanki – Wino ze Smakiem

Trzy węgierskie wina z selekcji 2Bratanki

Węgry od zawsze słynęły z ciekawych i świetnych win, a regiony takie jak np. Tokaj, Eger, Somlo, Szekszard znają chyba wszyscy prawdziwi winomaniacy. Sam niezwykle lubię sięgać po etykiety z tego kraju, a za sprawą dystrybutora win węgierskich 2Bratanki mam kolejną taką okazję. Trafiły do mnie pozycje z trzech regionów: Tokaju, Somlo i Egeru.

2Bratanki to firma, której nazwa odnosi do znanego powiedzenia „Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki „, a słowa te są wyrazem historycznej przyjaźni obu narodów. To nie tylko świadomy wybór, ale także ukłon w stronę historii. W sercu Małopolski, gdzie firma jest zlokalizowana, dowodów przyjaźni polsko-węgierskiej mamy wiele i wciąż żywa jest pamięć o tym, że wina węgierskie były cenione przez naszych przodków. Sprowadzali oni przede wszystkim właśnie wina z Węgier, najwyżej ceniąc sobie słodkie specjały z Tokaju. 2Bratanki poszły zatem tym śladem przekonując jednocześnie, że dziś winiarstwo nad Dunajem stoi na światowym poziomie i kraj ten ma nam naprawdę sporo do zaoferowania. Firma podjęła bliską i zacieśnioną współpracę z wieloma uznanymi winiarzami. Dzięki niej dystrybutor ma ambicje pokazać nowoczesne oblicze rozwijającego się winiarstwa węgierskiego, a w jego ofercie znajdują się wina ze wszystkich najważniejszych regionów na Węgrzech. Ja mam przed sobą butelki z trzech z nich.

Na początek coś z Tokaju – chyba najsłynniejszego węgierskiego regionu winiarskiego. Trafiła do mnie etykieta od producenta Sauska – znanej rodzinnej winiarni, która poza samym Tokajem, produkuje też wina na obszarze Villany. Winiarnia w Tokaju została założona w 2003 roku przez Krisztiána ( Christiana ) i jego żonę Andreę, choć przodkowie rodziny już na przełomie XIX i XX wieku uprawiali winorośl. Obecnie przedsięwzięciem zarządza już kolejne pokolenie rodziny Sauska, a producent miał okazję ( i nadal ma ) korzystać ze wsparcia wielu uznanych i cenionych enologów i winemakerów z innych słynnych regionów winiarski i posiadłości. Sauska to także charakterystyczny, futurystyczny budynek winiarni na mapie Tokaju, gdzie czeka na każdego prawdziwe winiarskie ( a także gastronomiczne ) doświadczenie wysokiej jakości. Wina sygnowane nazwiskiem rodziny pochodzące z Tokaju, ale też z Villany, to solidne i znakomite pozycje, które zdecydowane warto poznać bliżej.

Sam mam w kieliszku jedną z podstawowych etykiet producenta – Sauska Furmint 2023. Grona pochodzą z winnic Birsalmás, Istenhegy, Holdvölgy, Padihegy, Medve i Teleki. Owoce są zbierane ręcznie, wino fermentowało i dojrzewało w stali nierdzewnej przez 7 miesięcy na osadzie przed butelkowaniem. Świeży styl, rześki furmint o nutach cytrusów, białej brzoskwini, nektarynki, mango, zielonej figi, mięty, białego pieprzu. Soczyste, chrupkie, cytrusowe w ustach, z akcentem gruszki i mineralności oraz lekko drożdżowym tłem wynikającym z dojrzewania na osadzie. Niezwykle przyjemne, orzeźwiające wino reprezentujące solidną jakość w swojej kategorii.

Sprawdzi się z kuchnią tajską, wietnamską, sushi, smażonymi warzywami z imbirem z woka, kurczakiem, polędwiczką wieprzową z jabłkami, rybą, owocami morza z cytrusowym dressingiem, świeżym serem.

Z Tokaju przenoszę się do Somlo – kolejnego znanego węgierskiego regionu, o którym również wspominałem na blogu kilkukrotnie. Somlo to niewielka, można by rzec, kieszonkowa apelacja, bo składająca się z około 600 hektarów winnic. Ten znajdujący się w północno-zachodniej części kraju region, zlokalizowany jest na stokach wygasłego wulkanu ( obejmuje trzy wzniesienia: Somlo, Ság-hegy oraz Kissomlyó ), co w sposób oczywisty przekłada się na miejscowe terroir, a wina stąd pochodzące mają niepowtarzalny charakter. Mamy tutaj do czynienia z podlegającą erozji bazaltową glebą pochodzenia wulkanicznego. Sama tradycja uprawy winorośli na tym obszarze sięga daleko wstecz – jak podają źródła mówimy o czasach pierwszego króla Węgier Stefana I Świętego. Somlo znane jest przede wszystkim z win białych powstających z takich odmian jak olaszrizling, juhfark, furmint, hárslevelű, traminer, sylvaner, chardonnay, choć dopuszczone są także pewne czerwone szczepy. Tutejszą flagową odmianą jest bez wątpienia juhfark, który rośnie w tym miejscu w zasadzie od zawsze. To szczep niezwykle rzadki i nieuprawiany w zasadzie nigdzie poza Somlo. Daje wina wyjątkowe, niezwykłe, oryginalne, które nie zawsze są łatwe w odbiorze.

Do mnie trafił juhfark od rodzinnej winiarni Tornai. Rodzina swoje początki z winiarstwem rozpoczęła w 1946 roku, kiedy to Endre Tornai rozpoczął uprawę i winifikację winogron ze swojej niewielkiej, jednohektarowej działki. Dziś posiadłość liczy około 80 ha i kieruje nią już trzecie pokolenie rodziny, łącząc tradycję z nowoczesnymi technikami winiarskimi. Obecnie jest to największa rodzinna winiarnia w całym Somlo i uprawia swoje winnice głównie na południowych stokach wzgórza. Same wina cieszą się sporym uznaniem zarówno w kraju, jak i za granicą i można je znaleźć na wielu światowych rynkach oraz w czołowych restauracjach.

Degustuję jedno z win z linii Premium – Tornai Juhfark Premium 2022. To 100% tej lokalnej odmiany, wino fermentowało i dojrzewało częściowo w stali, częściowo w beczce. Mamy tu przejrzałe owoce sadu, jesienne liście, suszone owoce, syrop pomarańczowy, kandyzowaną skórkę pomarańczy, gorzki miód, cynamon, lekko beczkowe tło, mokra skałę. Treściwe, z brzoskwiniowym owocem, posmakiem miodu i ziół, słoną mineralnością, woskowe, uzupełnione kremowością na podniebieniu, choć nie brak też cytrusowej świeżości. Bardzo interesujące, oryginalne i apetyczne wino.

Można podać do potraw kuchni azjatyckiej, kuchni hinduskiej, pieczonego kalafiora z curry, dań z ciecierzycą, kurczaka, wieprzowiny, cielęciny.

Na koniec Eger – jeszcze jeden popularny węgierski region, który znajduje się w północnych Węgrzech, na południowych stokach Gór Bukowych, będąc przy okazji jednym z najchłodniejszych regionów w kraju. Eger najbardziej znany jest z wina Egri Bikavér ( „Bycza Krew” ) – blendu powstającego głównie z kadarki i odmiany kekfrankos, ale w składzie kupażu mogą znaleźć się również np. zweigelt, blauburger, kekmedoc, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir. Poza czerwonymi odmianami, w regionie uprawia sie też białe szczepy jak np. hárslevelű, olaszrizling, leányka, chardonnay, muscat ottonel, müller-thurgau. Eger ma długą historię sukcesów swojego winiarstwa, wysyłając wina do Europy Środkowej od XIII wieku, choć pewna przerwa nastąpiła, gdy Turcy Osmańscy najechali Węgry i zabronili produkcji i konsumpcji wina.

Z Egeru, trafiła do mnie etykieta od producenta Toth Ferenc – rodzinnej i znanej winiarni w regionie. Jej historia sięga 40 lat wstecz, kiedy to wujek Feri rozpoczął uprawiać winogrona, mając marzenie robić z nich pyszne wino i dzielić się nim z innymi. Od 2006 roku kolejne pokolenie buduje i upiększa jego dziedzictwo. Córka wujka Feriego, Katy, wraz mężem, kontynuuje tutaj produkcję wina z innowacyjnym nastawieniem. Obecnie do producenta należy 25 ha winnic ( 12 ha obsadzonych jest białymi odmianami, a 13 ha czerwonymi ).

Przede mną Toth Ferenc Egri Bikavér Superior 2021 będący kupażem kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, pinot noir z krzewów liczących sobie 10-40 lat. Kilkanaście miesięcy dojrzewania w dębowych beczkach. Gęste, jeżynowo-jagodowe, ze śliwką, przyprawami, nutą czekolady, korzenne, rozgrzewające, z prażonymi kasztanami, kwiatami fiołków, dymem, pieprzem i odrobiną ziemi. Czuć tu beczkowe tło wtopione w ciemno owocową materię, wyraźną taninę, średnio pełne ciało, dość miękką, ale jednocześnie napiętą strukturę i sporo ciemnej wiśni na podniebieniu. Intensywne i wyraziste. Bardzo solidny przykład Egri Bikavér, który w swojej kategorii prezentuje się naprawdę dobrze.

Do pieczonego mięsa, mięsnych gulaszy, dziczyzny, wyrazistych i cięższych sosów pomidorowych, wędzonego mięsa, grillowanych portobello.

Wina dostępne u dystrybutora 2Bratanki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *