Valtellina to dla wielu jedynie punkt na mapie, a znaczna większość nie wie nawet, gdzie ją na tej mapie umiejscowić. Ta lombardzka dolina ciągnąca się wzdłuż granicy ze Szwajcarią i sięgająca Jeziora Como, wciąż zachowuje mnóstwo swojego naturalnego piękna. Zimą to raj dla narciarzy, latem otwierają się możliwości ku niezliczonym górskim wędrówkom po cudownych szlakach. Valtellina to też bresaola, pyszne sery, zjawiskowe, tarasowe winnice, gdzie króluje nebbiolo zwane lokalnie chiavennasca. To region wspaniałych alpejskich krajobrazów, lokalnych tradycji, autentyczny i bez zbędnego makijażu. Spędziłem tutaj naprawdę piękne chwile.
Wszystkich zainteresowanych bliżej samą Valtelliną odsyłam tutaj, gdzie pisałem o mojej podróży w to właśnie miejsce. Jeśli kochasz góry, niesamowite widoki, czyste powietrze i spokój, to Valtellina jest dla ciebie. Ja tymczasem sięgam po jedną z butelek przywiezionych ze sobą z tej doliny i choć sama Valtellina to przede wszystkim nebbiolo w znakomitym wydaniu, tym razem otwieram coś białego, ale równie świetnego. Będzie to Ghibelline Sauvignon Blanc od Aldo Rainoldi.
Rainoldi to uznana marka z Valtelliny, a wszystko zaczęło się w 1925 roku, kiedy to Aldo Rainoldi założył swój własny biznes jako handlarz winem. W drugiej połowie lat pięćdziesiątych dołączył do niego jego syn Giuseppe, a sama firma prężnie się rozwijała. Pod koniec lat dziewięćdziesiątych, po ukończeniu studiów w dziedzinie uprawy winorośli i enologii, Aldo Rainoldi, siostrzeniec Giuseppe, dołączył do firmy na znak ciągłości rodziny. Z ponad dziewięcioma hektarami winnic zarządzanych bezpośrednio i przy cennym udziale ponad siedemdziesięciu zaufanych dostawców winogron, Rainoldi produkuje wysokiej jakości wina rodem z Valtelliny.
Udało mi się odwiedzić producenta osobiście w Chiuro i zrobić tam małe zakupy. Jedną z butelek zakupionych bezpośrednio u wytwórcy jest Ghibelline Sauvignon Blanc Alpi Retiche IGT 2021.
To wino kategorii Alpi Retiche IGT, który to obszar znajduje się w prowincji Sondrio na tarasowych stokach niższych Alp Retyckich. Te zbocza tworzą jedną stronę Valtelliny – nazwa już używana przez DOC i DOCG, a zatem niedostępna do użytku jako tytuł IGT. Wielu producentów z Valtelliny wytwarza wina w ramach tego oznaczenia chcąc nadać niektórym swoim winom innego charakteru, stylu i wykorzystać inne odmiany dopuszczane pod tym oznaczeniem ( poza nebbiolo są to m.in. lokalne pignola, rossola, a także międzynarodowe chardonnay, sauvignon blanc, riesling ).
Ghibelline Sauvignon Blanc od Rainoldi to właśnie wino kategorii Alpi Retiche IGT. 100% sauvignon blanc z winnic w Ponte in Valtellina tuż obok Chiuro położonych na wysokości 430-530 m n.p.m. Wino dojrzewa w stalowej kadzi przez 5 miesięcy. Mamy tu lekko słodkawego cytrusa, wyrazistą i soczystą jak brzytwa limonkę, miętę, górski powiew świeżości, lodowego cukierka, kwaśne jabłko, szczypiącą w język limonkową kwasowość, nieco grejpfruta. Czysty, szczupły, odświeżający sauvignon blanc.
Pasuje do ceviche, kuchni tajskiej bogatej bogatej w limonkę i świeże zioła, spring rolls, skorupiaków, kwasowych dressingów.
Wino zakupiłem zagranicą