Wino od producenta La Rioja Alta – jednej z wielkich, tradycyjnych posiadłości w Rioja, będącej w absolutnej czołówce wytwórców z tego regionu. Wszystko zaczęło się w 1890 roku, kiedy to powstała winiarnia założona przez pięć rodzin z regionu Rioja oraz Kraju Basków i do dziś La Rioja Alta to symbol jakości i tradycji.
Portfolio producenta nie jest duże, ale za to każda pozycja jest wyjątkowa. Vina Ardanza – bohater dzisiejszego wpisu to wino, które przyniosło wytwórcy największą popularność. Marka Vina Ardanza powstała w 1942 roku, a całkiem niedawno, bo w 2017 roku przypadła 75 rocznica tego ikonicznego wina, któremu winiarnia zawdzięcza swoją sławę. Jednak pierwszymi winami wypuszczonymi przez La Rioja Alta były ich dwie Grand Reservy – najpierw pojawiła się Grand Reserva 1890 ( będąca poprzednikiem obecnej Grand Reservy 890 ), a następnie w 1904 roku wypuszczono Grand Reservę 1904 ( poprzednik obecnej Grand Reservy 904 ). Obie wielkie, tradycyjne Riojy. Warto dodać, że wszystkie wina producenta zbierają bardzo wysokie noty u większości światowych ekspertów w dziedzinie wina ( 92 pkt to minimum, kończąc nawet na ocenie 97 pkt ).
La Rioja Alta posiada ponad 400 hektarów własnych winnic w najlepszych lokalizacjach w Rioja, wśród których dominują oczywiście winorośle Tempranillo, choć nie brakuje też Garnachy, Graciano, Mazuelo. Producent wytwarza również swoje własne beczki, a surowiec – dąb amerykański – sprowadza wprost z USA.
Wracając do dzisiejszego wina, Vina Ardanza (nazwa wina pochodzi od jednego z założycieli La Rioja Alta ) powstaje tylko w najlepszych latach. Rocznik 2008 charakteryzował się wysoką jakością winogron i umiarkowaną ilościowo produkcją. Vina Ardanza to kupaż 80% Tempranillo ze sporym 20% dodatkiem Garnachy. Grona Tempranillo pochodzą z 30- letnich winnic La Cuesta i Montecillo zlokalizowanych w Fuenmayor i Cenicero ( Rioja Alta ). Z kolei Garnacha swoje źródło ma w winnicy La Pedriza położonej w Tudelilla w Rioja Baja. Grona są zbierane ręcznie. Wino dojrzewa w beczkach z dębu amerykańskiego: Tempranillo oddzielnie przez 36 miesięcy i Garnacha również oddzielnie przez 30 miesięcy. Rocznik 2008 został zabutelkowany w 2013 roku.
Vina Ardanza jest wyjątkową Rioją, wyraźnie podkręconą przez spory dodatek Garnachy. Posiada już wyraźnie ewoluowany kolor, wiśniowy wpadający w ceglasty, lekko płowy. Pachnie również dojrzale ze sporą dawką suszonych wiśni, śliwki, porzeczek i likierowo-konfiturowych nut. Do tego nos podbudowany jest korzennymi przyprawami, gałką muszkatołową, pieprzem, cynamonem, a także tytoniem, balsamico, palonym drewnem, wanilią, karmelem łupkiem. Intensywna i bogata aromatyczna konstrukcja prowadzi as do równie interesujących wrażeń na podniebieniu. W ustach odnajdziemy dość świeże, ale i konfiturowe akcenty owoców, likier porzeczkowy, gorzką skórkę pomarańczową, słodkie przyprawy, trochę wanilii, tostów, a wszystko to skąpane w miękkiej fakturze, eleganckich, jedwabistych taninach, średniej kwasowości. Finisz gładki, długi, balsamiczno-owocowy z nutą likieru z czerwonych owoców. Dojrzała , dostojna i dystyngowana Rioja, która plasuje się wśród wielkich win tego regionu. Myślę, że to dobry czas na picie rocznika 2008.
Można delektować się kieliszkiem tego wina bez żadnych dodatków w postaci jedzenia traktując je po trochu jako wino medytacyjne. Ale wino zyska sporo również wtedy, gdy zestawimy je z dobrą kuchnią. Mięsne pieczenie, gulasze, ( dziczyzna, wołowina, jagnięcina ), wołowy ogon, potrawka z zająca, comber z zająca, mleczny prosiak pieczony w całości, ale też mięsa w stylu barbecue, hiszpańskie kiełbasy, dania z dodatkiem grzybów, grillowanych warzyw śródziemnomorskich oraz dojrzałe twardsze sery.
Vina Ardanza to świetny przykład wina na prezent ( więcej w zakładce Wino Na Prezent ).
Wino zakupiłem na decantalo.com, ale dostępne jest również na polskim rynku.