Fine Wine to sieć salonów z winami w kilku polskich miastach. Wina, alkohole mocne, delikatesy – to wszystko czeka na was w sklepach specjalistycznych spod szyldu Fine Wine. W moje ręce trafiły ostatnio dwie etykiety z oferty tej firmy: biel z Chile oraz czerwień z Hiszpanii.
Pierwszą pozycją jest Undurraga T. H. Chardonnay Limari 2021. Undurraga to duży producent z Chile, który w swojej linii win sygnowanych jako T. H. ( Terroir Hunter ), stara się wyraźić poszczególne terroir. Taki pomysł w przypadku tego dużego gracza wydaje się interesujący i warto przyjrzeć się etykietom z tej serii.
Wspomniane wyżej wino pochodzi z Doliny Limari, z podregionu Quebrada Seca. Limari to jeden z najbardziej na północ wysuniętych regionów uprawy winorośli w Chile znajdujący się około 300 km od stolicy kraju Santiago. Ze względu na bliskość równika (nie wspominając o pustyni Atakamie), Dolina Limarí jest ciepła i stosunkowo sucha, jednak „efekt chłodzenia” zapewnia bliskość oceanu i wysokość nad poziomem morza. Chardonnay jest jedną z głównych odmian uprawianych w tym miejscu, a to od Undurraga to limitowana edycja z 2,3-hektarowej winnicy dojrzewająca w beczkach z dębu francuskiego. W kieliszku sporo świeżości ładnie połączonej z beczkowymi akcentami. Są brzoskwinie, owoce tropikalne, gruszka, jabłko, masło, prażone orzechy, popcorn, krem cytrynowy, miód, delikatna woń kwiatów. Średnio pełne ciało, z lekko kremową fakturą, mineralnym tłem, cytrusową kwasowością, żywe, energiczne, ambitne. Świetne chardonnay.
Sprawdzi się do białego mięsa, kurczaka w orzechowej panierce, kremowych sosów, pieczonej ryby, przegrzebków na maśle, ravioli z dynią i śmietanowym sosem.
Przenosimy się do Hiszpanii, a konkretnie do Aragonii i apelacji Campo de Borja, gdyż stąd pochodzi Bodegas Morca Godina Garnacha Campo de Borja 2020. Gil Family Estates to ogromny producent, który posiada winiarnie w kilku hiszpańskich apelacjach. Należy do niego również Bodegas Morca z Campo de Borja, gdzie króluje przede wszystkim odmiana garnacha.
Wino Godina Garnacha to ręcznie zbierane grona z małych działek. Dojrzewa 15 miesięcy we francuskich dębowych beczkach. To poważna etykieta o wyrazistych i intensywnych nutach słodkiego owocu, konfitury, śliwki w czekoladzie, słodkiej wiśni, likieru owocowego, korzennych przypraw, cedru, drewna, słodkiego dymu, a wszystko opakowane w hojną ilość beczki. W ustach pełne ciało z zaskakująco dobrą kwasowością, mieszanką dojrzałych czerwonych i ciemnych owoców. Całość przywodzi na myśl dobrej jakości primitivo. Wino jest dobrym reprezentantem swojego stylu i jeżeli taki lubicie, to warto spróbować.
Do bogatej mięsnej kuchni, mięsa z grilla, wolno gotowanego lub pieczonego mięsa, solidnych dań makaronowych, wyrazistych sosów pomidorowych.
Wina dostępne w salonach Fine Wine