Wipach to stara celtycka nazwa Vipavy. Pochodzi ona od dwóch krótkich celtyckich słów: „WIP” (dolina) i „ACH” (skała) oznaczających „dolinę pod skałami”. To właśnie stąd wzięła się nazwa tej butikowej, rodzinnej winiarni znajdującej się w pięknej krainie, jaką jest niewątpliwie słoweńska Vipava. Udało mi się troszkę doświadczyć jej uroków podczas podróży w to miejsce. Można było nacieszyć oczy, poznać wspaniałych i gościnnych ludzi oraz spróbować interesujących win. Kolejne ciekawe etykiety rodem z Vipavy pochodzą od tytułowej winiarni.
W ramach krótkiego przypomnienia, Dolina Vipavy jest częścią większego regionu Primorska. To bardzo dynamicznie rozwijający się pod względem wina region Słowenii. Dolina rozciąga się od płaskowyżu Trnovo na północy, do regionu Karst ( Kras ) na południu. Na wschodzie granicą są góry Nanos. Od wieków był to obszar znany z uprawy winorośli oraz innych owoców jak np. brzoskwinie, morele, wiśnie. Na zachodzie, dolina otwiera się ku Morzu Śródziemnemu i jego wpływom, co można zauważyć choćby w pojawiających się drzewach oliwnych i rosnących persymonach. Vipava to też jeden z najbardziej wietrznych regionów Słowenii, a to za sprawą wiatru znanego jako Bora ( lub Burja ), którego prędkość osiąga nawet ponad 100km/h. Dolina może pochwalić się ponad 2500 ha winnic. Gleby są raczej żyzne, a to za sprawą morskiego osadu fliszu i warstw piaskowca. Panuje tu co do zasady klimat śródziemnomorski z gorącym, suchym latem i łagodną zimą, choć widoczne są też wpływy klimatu kontynentalnego. Dolina Vipava to obecnie region uważany za jeden z najbardziej pożądanych do uprawy winorośli w całej Słowenii. Dobrze nasłonecznione południowe stoki stwarzają idealne warunki dla winnic, które znajdują się tutaj na wysokości od 50 do 300 m n.p.m.
Vipava znana jest głównie ze swoich białych win z takich miejscowych odmian jak zelen i pinela. Szczepy te dają zwykle chrupkie, odświeżające, owocowe, kwiatowe wina. Inne uprawiane tu odmiany to m.in. rebula, sauvignon blanc, malvazija, sivi pinot, beli pinot, laški rizling, chardonnay, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, modri pinot, refosk. Ogromnie się cieszę, że podczas swojej podróży dotarłem do Doliny Vipavy, bo czuję w tym miejscu spory potencjał. Potwierdzają to również wina od winiarni Wipach, których mam okazję spróbować.
Producent zlokalizowany jest w miasteczku Lože. To mały, rodzinny wytwórca, który wierzy w naturalne metody przetwarzania winogron, i że najwyższa jakość idzie w parze tylko z całkowitym zaangażowaniem. Dąży do tego , aby jego wina były naturalne i przyjazne ludziom. W swoich winnicach Vrtlaje, Brajda, Ledina, Kaznink ( niektóre z nich są jednymi z najstarszych w regionie ) uprawia odmiany takie jak zelen, pinela, welschriesling, merlot. Większość etykiet ma kontakt z beczką, a w procesie produkcji producent nierzadko stosuje technikę bâtonnage. Jak zatem prezentują się butelki spod szyldu Wipach? Szczegóły poniżej.
Na początek Wipach White 2020, które to wino jest kupażem rebuli, pineli i zelen. Ręcznie zbierane grona pochodzą z 30-letnich krzewów. 24 godziny maceracji, dojrzewanie trwające 19 miesięcy w drewnianych beczkach. W kieliszku białe owoce, owoce sadu, brzoskwinie, morele, ale też miód, trochę wanilii, maślanych nut. Dość pełne, kremowe, ale też zachowujące sporo świeżości. Aspirujące do traktowania go poważnie.
Sprawdzi się z drobiem, kremowym sosem, rybą, kremowym risotto lub makaronem, ale też z prosciutto.
Wipach Orange Rebula 2017 to wino pomarańczowe powstałe z niezwykle popularnej w Vipavie rebuli. Grona zbierane ręcznie ( z 60-letnicej winnicy ) poddane zostały maceracji przez 61 dni. Dojrzewanie trwało 49 miesięcy we francuskich dębowych barriques. Wino jest oryginalne, pełne, miodowe, z nutami przejrzałych białych owoców, ale też i tych cytrusowych oraz chlebowca, pojawia się suszona morela, orzechy, drewno, szafran, są wyraźne taniny, ale i kwasowość. Ciekawe, poważne, choć z pewnością nie dla wszystkich.
Można podać do mięsa z sosem kurkowym, grzybów, bliskowschodnich mięsnych dań dobrze doprawionych szafranem, kminem, bakłażanów z tahini i orzechami, kremowego i wyrazistego curry ( również warzywnego ).
Wipach Merlot 2018 to z kolei dojrzała czerwień, która spędziła 40 miesięcy we francuskich dębowych barriques. Mamy tu dojrzałe śliwki, leśne owoce, soczystą wiśnię, nieco ściółki leśnej i ziemi, beczkowe tło, pewną ziołowość, balsamiczne nuty. Bogate, pełne, skoncentrowane, ale i świeże, a przy całej swej strukturze eleganckie i apetyczne.
Do pełniejszej kuchni mięsnej, wyrazistych i cięższych sosów pomidorowych lub grzybowych, dojrzałego twardego sera.
Wina wypadły naprawdę solidnie i sama winiarnia Wipach jest kolejną, którą warto wziąć pod uwagę, kiedy myślimy o Dolinie Vipavy.
Wina otrzymałem od producenta