Urocze i fascynujące Collio nie daje mi o sobie zapomnieć, a to za sprawą kolejnych win, jakie do mnie dotarły. Tak naprawdę, to wcale bym nie chciał puścić w niepamięć wszystkich wspaniałych chwil spędzonych w tej części Friuli no i oczywiście wielu znakomitych butelek spróbowanych tam na miejscu, jak i już po powrocie. Collio to dla mnie jeden z topowych regionów, jeśli chodzi o białe wina i to nie tylko w samej Italii. Fani czerwieni również nie będą zawiedzeni, jeśli obiorą sobie Collio za cel, gdyż wśród win czerwonych też nie brakuje emocji. Podobnie z tymi pomarańczowymi, o czym ich miłośnikom nie trzeba przypominać. Collio to wszystkie kolory tęczy.
Smakując Collio dalej, trafiam na Terre del Faet – małą, rodzinną winiarnię zlokalizowaną w Cormons. Należy do niej 6 ha, które młody i utalentowany Andrea Drius przejął z ogromną pasją. Przedsięwzięcie narodziło się w latach 50-tych ubiegłego wieku, kiedy Mario Bon i Petruz Maria po całym życiu związanym z dzierżawą, kupili swój pierwszy kawałek ziemi w rejonie Faet niedaleko Cormons i zaczęli uprawiać pierwsze winnice. W kolejnych latach dokupiono jeszcze trochę gruntu, a także rozbudowano winiarnię. Obecnie całością kieruje Andrea, a filozofia firmy opiera się na udoskonalaniu tego, czym obdarza ją ziemia, z najwyższym szacunkiem dla środowiska. Wszystkie prace w winnicach prowadzone są gównie ręcznie z największą starannością, pielęgnując winorośle które mają nawet ponad pół wieku. Wśród uprawianych organicznie odmian znajdziemy friulano, malvasię, pinot bianco, ribollę, merlot. Krzewy w winnicach liczą sobie 50-100 lat. Mała posiadłość Terre del Faet jest jedną z tych w apelacji, którą warto obserwować – sama winiarnia została doceniona w ostatnich latach przez Slow Wine, Gambero Rosso i Vini Buoni d´Italia.
Dzięki uprzejmości producenta, mam okazję poddać degustacji kilka jego etykiet.
Terre del Faet Friulano 2020 i 2021 – próbuję dwóch roczników, choć są one degustacyjne bardzo do siebie zbliżone. To 100% friulano z 2,2-hektarowej winnicy, w której krzewy liczą sobie 60 lat. Wino dojrzewa na osadzie przez 8 miesięcy ( 15 % we francuskich dużych beczkach, pozostałe 85% w stalowych i cementowych kadziach ). Wino jest chrupkie, radosne, świeże, z nutami cytrusów, tropikalnych i białych owoców, trawy, kwiatów, lekką kremowością, mineralnością i odrobiną migdałów.
Warto podać do rozmaitych sałatek, prosto przyrządzonej ryby i owoców morza, miękkich serów.
Terre del Faet Malvasia 2021 to wino, na które grona pochodzą z 1,3-hektarowej działki, gdzie krzewy również liczą sobie nawet 60 lat. Dojrzewa na osadzie przez 8 miesięcy ( 15 % we francuskich dużych beczkach, pozostałe 85% w stalowych i cementowych kadziach). Świeża, owocowa malvasia z nutami brzoskwini, egzotycznych owoców, skórki cytrusowej, kwiatów, szczypty białego pieprzu i mineralną słonością. Pojawia się też odrobina masła i ziół. Jest przyjemnie.
Do kuchni azjatyckiej np. pad thai, sajgonki, warzywne gyoza, warzywa lub kurczak z woka, dań wegetariańskich, owoców morza, ryby, świeżego sera.
Terre del Faet Pinot Bianco 2021 pochodzi z 0,8-hektarowej działki i również starych, kilkudziesięcioletnich krzewów. Proces dojrzewania podobny, jak w przypadku powyższych etykiet. W kieliszku jabłko, gruszka, cytrus, białe owoce sadu, muśnięcie miodu, odrobina ananasa i migdałów, świeże i rześkie powietrze, kwiaty, lekko oleiste usta. Apetyczne pinot bianco.
Można podać do makaronu z owocami morza lub warzywami, risotto, gnocchi, kuchni azjatyckiej, zielonych warzyw, tarty warzywnej, sałatki z kurczakiem.
Terre del Faet Collio Uve Autoctone 2020 to blend friulano, malvasia i ribolla. Udana kompozycja tych trzech odmian częstuje nas owocowym miąższem, białymi owocami, kwiatami, sporą dawką świeżość, swoistą lekkością, choć to wino całkiem krągłe, żywe, soczyste, z owocową mineralnością.
Z tą butelką sprawdzi się białe mięso, ale i ryby, krewetki, rozmaite sałatki i potrawy wegetariańskie.
Terre del Faet Merlot 2020 to jedyna czerwień w zestawieniu. Owoce pochodzą z 0,7-hektarowej działki, spontaniczna fermentacja, dojrzewanie 12 miesięcy we francuskich barriques i krótki pobyt cementowych kadziach. Czerwone owoce, jagody, ciemna wiśnia, malina, trochę korzennych przypraw, nieco ściółki leśnej, fiołki, zioła, kawa. Średnie ciało, soczyste usta nasycone czerwonym owocem i żywą kwasowością. Bardzo delikatny i elegancki merlot.
Sprawdzi się z różnym rodzajem mięsa – jagnięcina, wołowina, wieprzowina, drób, deską szynek i wędlin, pieczonymi warzywami z korzennymi przyprawami, sosem pomidorowym, stekiem z tuńczyka.
Terre del Faet to producent, którego zdecydowanie warto obserwować, bo Andrea udowadnia, że jest naprawdę zdolnym winiarzem.
Wina otrzymałem od producenta
Jedna odpowiedź do “Terre del Faet – Collio, które warto obserwować”