Negroni to jeden z moich ulubionych koktajli, a dziś jego nieco zmodyfikowana wersja. Klasyczny przepis znajdziecie tutaj. To receptura, która jak dla mnie będzie zawsze żywa i sam chętnie do tej klasyki wracam. Warto jednak czasem nadać negroni nowego wymiaru i spróbować tego koktajlu w innym wydaniu, jak choćby pod postacią pysznego Mediterranean Negroni.
Ta wersja urzekła mnie wyjątkowo i na pewno będę ją przygotowywać znacznie częściej. Zainspirowany greckim wkładem w świat alkoholi, a przede wszystkim oryginalną Metaxą oraz wspaniałym deserowym Vinsanto, przyrządziłem śródziemnomorską wariację tego popularnego koktajlu. W porównaniu z tradycyjną recepturą, tutaj pomijamy gin, natomiast dodatek słodkiego wermutu pozostaje bez zmian. Spróbujcie Mediterranean Negroni, jeżeli tak jak ja uwielbiacie klasyczne negroni.
Składniki ( 1 koktajl ):
30ml Metaxy 12 Stars ( można też użyć wersji 7 lub 5 Stars )
30ml Vinsanto ( można zastąpić 10-letnim porto tawny )
30ml Campari
30ml słodkiego lub wytrawnego czerwonego wermutu
Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do szklanki tupu tumbler wypełnionej kostkami lodu ( lub wymieszać wszystko bezpośrednio w szklance ). Można udekorować plastrem suszonej pomarańczy lub skórką pomarańczową.
Inspiracja przepisu: metaxa.com