Cantina Terlano to producent, którego chyba przedstawiać nie trzeba. O tej czołowej spółdzielni z Alto Adige wspominałem krótko przy okazji recenzji jednej z ich etykiet ( tutaj ). Wytwórca, o którym mowa, to punkt odniesienia dla wszystkich win z regionu i absolutna ekstraklasa nie tylko włoska, ale i światowa. Kto nie próbował jeszcze ich pozycji, ten nie wie, co traci. Wina od Cantina Terlano cieszą się zasłużonym szacunkiem, znajdują się w kartach najlepszych restauracji, a niektóre etykiety nie są nawet dostępne dla zwykłego konsumenta.
Nieważne, jaka butelka od Cantina Terlano wpadnie wam w ręce – zawsze będzie to ( przynajmniej ) bardzo dobre wino, nawet gdy mówimy o podstawowej linii producenta. Ja tym razem otwieram Winkl Sauvignon Blanc 2017 z linii Selection. Absolutnie piękna interpretacja tej odmiany.
To wino do wąchania bez końca. Czysty sauvignon blanc z winnic położnych na wysokości 300-580 m n.p.m. Ręczny zbiór wyselekcjonowanych gron. Wino dojrzewa na osadzie częściowo w stalowej kadzi i częściowo w dużych drewnianych beczkach przez 8 miesięcy. Częstuje nas niezwykle bogatym i hojnym bukietem. Jest tu cytryna, limonka, górska świeżość, mięta, trawa pokryta poranną rosą, alpejska łąka, mięta, pokrzywa, jabłko, marakuja, mandarynka, agrest, czarny bez, krem cytrynowy i pojawiający się jedynie w początkowej fazie jałowiec. Wyrafinowane, czyste, mineralne, harmonijne, eleganckie, z alpejskim sznytem, przyjemną kremową fakturą, odświeżającą kwasowością. Górski potok bogaty w cytrusowe smaki. Głębokie i długie. Mówi do nas w swoim wyjątkowym stylu. Wielka klasa.
Pięknie wypadnie w połączeniu z pieczonym pstrągiem z warzywami, szparagami, carpaccio z tuńczyka, wędzonym łososiem, kozim serem, najlepszej jakości owocami morza, pieczonym fenkułem, makaronem z cukinią i cytrusowym dressingiem, ravioli z warzywno-ziołowym nadzieniem.
Wino zakupiłem u importera Magia del Vino