Kolejna rioja, którą z czystym sumieniem mogę polecić. Tym razem wino od Pago de Larrea – niewielkiej rodzinnej winiarni z Elciego. Jakiś czas temu próbowałem innej etykiety tego producenta, o czy można przeczytać tutaj. Znajdziesz tam też nieco więcej słów o samym wytwórcy.
Pago de Larrea to z pewnością nie jest producent, który pierwszy przychodzi na myśl, gdy mówimy o La Rioja. Sam cenię sobie takie mniejsze bodegi, gdyż wiele z nich wypuszcza naprawdę doskonałe wina. Nie inaczej jest w tym przypadku. Caecus Reserva 2009 to 100% tempranillo. Winogrona pochodzą z najstarszych krzewów posiadłości Romañiguez, które liczą sobie co najmniej 50 lat. Wino dojrzewa min. 20 miesięcy we francuskich i amerykańskich beczkach, a następnie jeszcze rok w butelce przed wyjściem na rynek. To pięknie dojrzała pozycja. Mamy tu soczyste jagody, słodkie, orientalne, marokańskie przyprawy, suszone owoce, ciemną wiśnię, kwiaty, jagodową konfiturę, miód gryczany, słodki sos balsamiczny. Wino jest miękkie, aksamitne, soczyście owocowe, ze szczyptą różowego pieprzu, pieczoną figą. Kawałek wyśmienitej riojy, którą pije się z prawdziwą przyjemnością.
Sprawdzi się w połączeniu np. z jagnięciną, dziczyzną, kaczką, kaczką po pekińsku, marynowanymi żeberkami, wolno gotowanym mięsem, dojrzałym serem.
Wino zakupiłem u importera Viniteranio