Dziś Kalabria w wersji słodkiej. To kolejne wino przywiezione z mojej podróży na południe Italii, która to wyprawa budzi wiele pozytywnych wspomnień. Również pod kątem wina, o czym na blogu pisałem już nieraz, gdyż Kalabria potrafi w tej kwestii bardzo miło zaskoczyć.
Cantine Antonio Jelasi Greco Bianco Passito 2016 to niezwykle przyjemna pozycja z podsuszanych gron odmiany greco bianco z południowego regionu Reggio od strony jońskiego wybrzeża. Winogrona zbierane w połowie września suszy się na specjalnych trzcinowych stojakach w pobliżu morza przez 8-10 dni. Dojrzewa w stali nierdzewnej i w amforach z terakoty. Wino prezentuje bursztynowo morelową suknię. Pachnie owocami egzotycznymi, skórką pomarańczy, kandyzowanymi owocami, żywicą, kwiatem pomarańczy, suszonym owocem ( morela ), brzoskwinią, miodem, słodkimi przyprawami. Słodycz w ustach jest delikatna, a całość przyjemnie zrównoważona z posmakiem mirabelki, moreli, bergamotki. Bardzo kulturalne wino ze sporą porcją wdzięku.
Pasuje do ciasta drożdżowego, tarty z brzoskwiniami, morelami, creme brulee, deserów z karmelem, świeżego sera skropionego miodem.
Wino zakupiłem zagranicą