Cantina Terlano Gries Lagrein Riserva 2014

Założona w 1893 roku Cantina Terlano to czołowa spółdzielnia z Alto Adige, w skład której wchodzi 143 winogrodników pracujących łącznie na 190 hektarach, co przekłada się na około 1,5 miliona produkowanych butelek rocznie. Dla mnie, to jedna z czołowych kooperatyw nie tylko w samej Italii, a po jej wina zawsze sięgam z ogromną przyjemnością. Cantina Terlano to po prostu wysoka jakość.

Alto Adige ( Górna Adyga, Południowy Tyrol ) to bardzo ekscytująca winiarsko destynacja, a sam region słynie z doskonałych win. Jakość jest tu zawsze na pierwszym miejscu i naprawdę ciężko tutaj o marne etykiety. Sama Cantina Terlano ze swoimi winami jest tego idealnym przykładem, bo w jej portfolio próżno szukać kiepskich pozycji. Ja otworzyłem właśnie Gries Lagrein Riserva 2014, którego degustacja dostarczyła samych pozytywnych wrażeń.

Lagrein to typowa lokalna odmiana z Alto Adige, ale też i z sąsiedniego Trentino. Tutaj mamy jego bardzo dobrą interpretację. Zbierane ręcznie grona pochodzą z winnic z okolic Bolzano położonych na wysokości 250 m n.p.m. gdzie podłoże składa się w dużej mierze z porfiru kwarcowego pochodzenia wulkanicznego. Wino dojrzewa częściowo w dużych beczkach, a częściowo w nowych i używanych barriques. Posiada intensywny, głęboko rubinowy, wiśniowy kolor. W kieliszku odnajdziemy wiśnię, dojrzałą śliwkę, słodką malinę, porzeczki, słodkiego pomidora, ziemię doniczkową, korzenne nuty, goździki, różę, trochę czekolady. Usta średnio pełne, dość wygładzone, soczyste, „masywnie lekkie”, eleganckie, z dobrą kwasowością, lekko zaznaczoną, wtopioną taniną, leśnym owocem okraszonym pieprzem i ziołowym cukierkiem. Dojrzały, świetnie ułożony lagrein i wciąż w dobrej formie oferujący sporo frajdy podczas degustacji.

Dobrze sprawdzi się z deską dojrzewających szynek i kiełbas, kotletami wieprzowymi, dziczyzną, policzkami wołowymi gotowanymi w czerwonym winie, cielęciną, polentą z grzybami, mięsnym gulaszem, pieczonymi warzywami korzeniowymi ze speckiem, ale i np. z bogatą potrawką z tuńczyka.

Wino zakupiłem u importera Magia del Vino

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: