Wina z Collio podbiły moje serce i podniebienie po ubiegłorocznej podróży do tej części Friuli. Już wcześniej zdawałem sobie sprawę, że powstają w tym regionie ekscytujące i świetne jakościowo wina, jednak dopiero tam na miejscu nadarzyła się okazja do spróbowana ich w naprawdę sporej ilości. Collio wciąż jest w naszym kraju słabo reprezentowane, więc tym bardziej cieszę się, że mogłem podegustować jak najwięcej.
Kolejnym wartym uwagi producentem, który wytwarza swoje wina w tym regionie, jest Paolo Caccese. Założona w 1954 roku winiarnia znajduje się na łagodnych wzgórzach Pradis z widokiem na pobliskie Cormons. Całością zarządza Paolo Caccese, a przedsięwzięcie rozpoczął jego ojciec Francesco, który zakupił 2,5 ha winnic w tym miejscu. Studiował on prawo, jednak nie będąc do tego zbytnio przekonany porzucił je i ostatecznie poświęcił się swojej winiarni. Firmę z czasem przejął Paolo, a w latach dziewięćdziesiątych, za namową swojej żony, dokupił jeszcze 3,5 ha winnic. Łącznie, producent ma ich do dyspozycji 6 ha, a roczna produkcja to około 40.000 butelek. Portfolio obejmuje wina z takich odmian jak friulano, sauvignon, malvasia, pinot grigio, pinot bianco, riesling, traminer, merlot, cabernet franc, verduzzo. Będę miał okazję podzielić się z wami wrażeniami z degustacji kilku etykiet, bo silna reprezentacja win Paolo Caccese jest w mojej piwniczce.
Na początek przyjrzymy się Friulano 2019. Wino to piłem w Enotece di Cormons, a teraz wracam do niego z taką samą przyjemnością.
Wino prezentuje w kieliszku złotą suknię. Wyczujemy tu dojrzałe i chrupkie jabłka, dojrzałą, biała brzoskwinię, egzotyczne owoce, cytrusy, blanszowane migdały, mineralność, kruszoną skałę, kwiaty. Usta krągłe, czyste, z dobrą kwasowością, owocowe, ze szczyptą białego pieprzu, migdałem w końcówce. Powstaje około 7000 butelek rocznie. Solidne friulano, które przywołuje piękne wspomnienia ze wspaniałego Collio.
Pasuje do prosciutto, szparagów owiniętych w prosciutto z jajkiem w koszulce, makaronu z owocami morza, pieczonej ryby, kurczaka/indyka z dodatkiem cytrusów lub białych owoców, polędwiczki wieprzowej z jabłkami, kremowego sosu, świeżych serów, serowego sufletu, ryżowego pilafu, pieczonej brukselki, potraw curry na bazie mleka kokosowego ze sporą dawką świeżych ziół, kuchni tajskiej.
Wino zakupiłem zagranicą