Z przyjemnością wracam do tego przepisu, gdyż crêpes suzette to coś pysznego, prostego, a zarazem wykwintnego. To chyba jedne z najlepszych naleśników o jakich można pomyśleć, klasyka francuskiej kuchni, wspaniały deser.
W przeszłości na blogu pojawił się już przepis na crêpes suzette z lodami mango, chili i pistacjami – zobacz tutaj. Tym razem podałem naleśniki bez żadnych dodatków stawiając bardziej na klasykę. Zmodyfikowałem też nieco samą recepturę, jednak jedno pozostaje niezmienne – dobre crêpes suzette zawsze smakują wybornie. Jeśli nigdy ich nie przyrządzaliście, to koniecznie musicie nadrobić zaległości.
Składniki ( ok. 8 -10 naleśników ):
Naleśniki:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 jajka
100-200ml mleka
250-300ml wody gazowanej
szczypta soli
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju roślinnego
skórka otarta z dużej pomarańczy
Sos:
70–100g cukru
80g masła
sok wyciśnięty z 8 pomarańczy – około 600ml soku
150 Cointreau
skórka pomarańczowa pokrojona w cienkie paseczki
połówka cytryny
Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę gazowaną, cukier, sól i skórkę pomarańczową. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać olej i ponownie zmiksować. Ciasto powinno mieć dość płynną konsystencję. W razie potrzeby dodać więcej wody lub mąki.
Patelnię do naleśników rozgrzać na średniowysokim ogniu. Można ją delikatnie natłuścić olejem i rozprowadzić go na jej powierzchni papierowym ręcznikiem, choć nie jest to konieczne. Wlać porcję ciasta, zakręcić patelnią, aby ciasto pokryło cienką warstwą całe jej dno. Smażymy cienkie naleśniki, około minuty z każdej strony. Przed nałożeniem kolejnej porcji ciasta, dokładnie je mieszamy, aby wzruszyć skórki pomarańczy opadające na dno.
Na dużej patelni rozpuszczamy cukier. Gdy zacznie się karmelizować, dodajemy masło i mieszamy wszystko połówką cytryny nabitą na widelec. Dodajemy paseczki ze skórki pomarańczy, wlewamy sok z pomarańczy, Cointreau i chwilę gotujemy sos na dużym ogniu mieszając dwa, trzy razy.. Zmniejszamy płomień i w powstałym sosie dokładnie maczamy każdy naleśnik. Składamy naleśnik w ćwiartkę i umieszczamy je obok siebie na patelni z sosem. Podajemy ciepłe.
Crêpes suzette świetnie sprawdzą się z kieliszkiem samego Cointreau, ale też z moscato d’Asti, innym słodkim muscatem, rieslingiem z późnego zbioru czy szampanem z większą zawartością cukru. Możemy również spróbować ze słodkim tokajem, Vouvray, Monbazillac, Loupiac, Coteaux du Layon.