Crêpes Suzette

Z przyjemnością wracam do tego przepisu, gdyż crêpes suzette to coś pysznego, prostego, a zarazem wykwintnego. To chyba jedne z najlepszych naleśników o jakich można pomyśleć, klasyka francuskiej kuchni, wspaniały deser.

W przeszłości na blogu pojawił się już przepis na crêpes suzette z lodami mango, chili i pistacjami – zobacz tutaj. Tym razem podałem naleśniki bez żadnych dodatków stawiając bardziej na klasykę. Zmodyfikowałem też nieco samą recepturę, jednak jedno pozostaje niezmienne – dobre crêpes suzette zawsze smakują wybornie. Jeśli nigdy ich nie przyrządzaliście, to koniecznie musicie nadrobić zaległości.

Składniki ( ok. 8 -10 naleśników ):

Naleśniki:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

2 jajka

100-200ml mleka

250-300ml wody gazowanej

szczypta soli

1 łyżka cukru

3 łyżki oleju roślinnego

skórka otarta z dużej pomarańczy

Sos:

70100g cukru

80g masła

sok wyciśnięty z 8 pomarańczy około 600ml soku

150 Cointreau

skórka pomarańczowa pokrojona w cienkie paseczki

połówka cytryny

Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę gazowaną, cukier, sól i skórkę pomarańczową. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać olej i ponownie zmiksować. Ciasto powinno mieć dość płynną konsystencję. W razie potrzeby dodać więcej wody lub mąki.

Patelnię do naleśników rozgrzać na średniowysokim ogniu. Można ją delikatnie natłuścić olejem i rozprowadzić go na jej powierzchni papierowym ręcznikiem, choć nie jest to konieczne. Wlać porcję ciasta, zakręcić patelnią, aby ciasto pokryło cienką warstwą całe jej dno. Smażymy cienkie naleśniki, około minuty z każdej strony. Przed nałożeniem kolejnej porcji ciasta, dokładnie je mieszamy, aby wzruszyć skórki pomarańczy opadające na dno.

Na dużej patelni rozpuszczamy cukier. Gdy zacznie się karmelizować, dodajemy masło i mieszamy wszystko połówką cytryny nabitą na widelec. Dodajemy paseczki ze skórki pomarańczy, wlewamy sok z pomarańczy, Cointreau i chwilę gotujemy sos na dużym ogniu mieszając dwa, trzy razy.. Zmniejszamy płomień i w powstałym sosie dokładnie maczamy każdy naleśnik. Składamy naleśnik w ćwiartkę i umieszczamy je obok siebie na patelni z sosem. Podajemy ciepłe.

Crêpes suzette świetnie sprawdzą się z kieliszkiem samego Cointreau, ale też z moscato d’Asti, innym słodkim muscatem, rieslingiem z późnego zbioru czy szampanem z większą zawartością cukru. Możemy również spróbować ze słodkim tokajem, Vouvray, Monbazillac, Loupiac, Coteaux du Layon.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: