Sfiha, czyli bliskowschodnia odpowiedź na pizzę. Są to lewantyńskie placki z jagnięciną przypominające właśnie włoską pizzę i będące niezwykle popularne w Izraelu, Libanie, Syrii, czy Turcji. Świetna przekąska, szybki obiad lub coś, co można zabrać ze sobą do pracy. Albo na imprezę. Smakuje dobrze zarówno na ciepło i na zimno.
W zależności od regionu, sfiha przygotowywana jest z nieco innymi składnikami. Jagnięcina to zwykle podstawa, a wśród reszty dodatków zwykle znajdziemy cebulę, pomidory, orzechy piniowe, natkę, orientalne przyprawy, tahinę, melasę z granatów. Nie ma przeszkód, aby wzbogacić przepis o inne składniki. Poniżej prosta wersja tego placka, która zasmakuje każdemu.
Składniki ( około 6-8 placków ):
Ciasto:
350g mąki pszennej
50g świeżych drożdży
1/2 łyżki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
80ml oleju słonecznikowego
1 duże jajko
100ml letniej wody
Nadzienie:
250g mielonej jagnięciny ( lub wołowiny )
1 duża cebula, drobno posiekana
3 pomidory, drobno posiekane
3 łyżki pasty tahini
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
mały pęczek natki pietruszki, posiekanej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki melasy/syropu z granatów
1 łyżka sumaku
50g orzechów piniowych
Przygotowanie: Zaczynamy od ciasta. Drożdże rozdrabniamy z odrobiną ciepłej wody ii odstawiamy na chwilę. Do miski robota kuchennego wsypujemy mąkę, sól, drożdże, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy dokładnie drewnianą szpatułką, dodajemy olej, wodę i jajko. Wyrabiamy robotem za pomocą haka do zagniatania ciasta. Ciasto powinno być jednolite i gładkie. W razie potrzeby dodać wodę lub mąkę. Wyrobione ciasto smarujemy delikatnie odrobiną oliwy, wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
W misce wymieszać dłońmi wszystkie składniki nadzienia oprócz orzechów piniowych. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Z wyrośniętego ciasta .odrywamy kawałek i formujemy z niego kulkę. Każdą kulkę rozwałkowujemy na placek o średnicy mniej więcej 12-15 cm. Placki smarujemy odrobiną oliwy, kładziemy na blasze do pieczenia i odstawiamy na 15 minut.
Na każdym placuszku układamy porcję nadzienia i rozsmarowujemy, aby prawie całkowicie przykryć ciasto. Posypujemy orzechami piniowymi i pieczemy około 15 minut. Podajemy ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
Placki sfiha można podać z kieliszkiem tempranillo, garnachą, sangiovese, merlotem, pełniejszym rose, czerwonymi winami z Grecji lub czerwonymi winami z krajów bliskowschodnich – Izraela czy Libanu.