Sfiha, czyli bliskowschodnia pizza

Sfiha, czyli bliskowschodnia odpowiedź na pizzę. Są to lewantyńskie placki z jagnięciną przypominające właśnie włoską pizzę i będące niezwykle popularne w Izraelu, Libanie, Syrii, czy Turcji. Świetna przekąska, szybki obiad lub coś, co można zabrać ze sobą do pracy. Albo na imprezę. Smakuje dobrze zarówno na ciepło i na zimno.

W zależności od regionu, sfiha przygotowywana jest z nieco innymi składnikami. Jagnięcina to zwykle podstawa, a wśród reszty dodatków zwykle znajdziemy cebulę, pomidory, orzechy piniowe, natkę, orientalne przyprawy, tahinę, melasę z granatów. Nie ma przeszkód, aby wzbogacić przepis o inne składniki. Poniżej prosta wersja tego placka, która zasmakuje każdemu.

Składniki ( około 6-8 placków ):

Ciasto:

350g mąki pszennej

50g świeżych drożdży

1/2 łyżki soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru

80ml oleju słonecznikowego

1 duże jajko

100ml letniej wody

Nadzienie:

250g mielonej jagnięciny ( lub wołowiny )

1 duża cebula, drobno posiekana

3 pomidory, drobno posiekane

3 łyżki pasty tahini

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1/2 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka papryki w proszku

1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego

mały pęczek natki pietruszki, posiekanej

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki melasy/syropu z granatów

1 łyżka sumaku

50g orzechów piniowych

Przygotowanie: Zaczynamy od ciasta. Drożdże rozdrabniamy z odrobiną ciepłej wody ii odstawiamy na chwilę. Do miski robota kuchennego wsypujemy mąkę, sól, drożdże, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy dokładnie drewnianą szpatułką, dodajemy olej, wodę i jajko. Wyrabiamy robotem za pomocą haka do zagniatania ciasta. Ciasto powinno być jednolite i gładkie. W razie potrzeby dodać wodę lub mąkę. Wyrobione ciasto smarujemy delikatnie odrobiną oliwy, wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

W misce wymieszać dłońmi wszystkie składniki nadzienia oprócz orzechów piniowych. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Z wyrośniętego ciasta .odrywamy kawałek i formujemy z niego kulkę. Każdą kulkę rozwałkowujemy na placek o średnicy mniej więcej 12-15 cm. Placki smarujemy odrobiną oliwy, kładziemy na blasze do pieczenia i odstawiamy na 15 minut.

Na każdym placuszku układamy porcję nadzienia i rozsmarowujemy, aby prawie całkowicie przykryć ciasto. Posypujemy orzechami piniowymi i pieczemy około 15 minut. Podajemy ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

Placki sfiha można podać z kieliszkiem tempranillo, garnachą, sangiovese, merlotem, pełniejszym rose, czerwonymi winami z Grecji lub czerwonymi winami z krajów bliskowschodnich – Izraela czy Libanu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: