Kolejna grata dla wielbicieli kawy i kawowych koktajli. Cafe a l’Orange to niebiańskie połączenie kawy i smaku pomarańczy. Każdy łyk to niczym balsam dla naszego podniebienia i dowód na to, że oba te składniki pięknie do siebie pasują.
Pomarańcza występuje tutaj pod postacią likieru pomarańczowego. Ja korzystam z Cointreau, ale można użyć też Grand Marnier czy zwykłego triple sec ( choć dwie pierwsze opcje to najlepszy wybór ). Koktajl można przygotować również z dodatkiem mleka. Filiżanka takiej kawy to wspaniała nagroda po całym tygodniu pracy.
Składniki ( 1 koktajl ):
250–300ml świeżo zaparzonej kawy jak najlepszej jakości
50–100ml ciepłego mleka ( opcjonalnie)
25ml Cointreau
1 łyżeczka cukru trzcinowego
śmietanka kremówka, ubita
opcjonalnie: starta skórka pomarańczy do dekoracji i syrop klonowy do skropienia
Przygotowanie: Do filiżanki wsypać cukier. Wlać świeżo zaparzoną kawę, dodać mleko ( jeśli używamy ), likier i wszystko dobrze wymieszać łyżeczką. Udekorować ubitą śmietanką, posypać startą skórką pomarańczy i skropić syropem klonowym.