Cafe a l’Orange

Kolejna grata dla wielbicieli kawy i kawowych koktajli. Cafe a l’Orange to niebiańskie połączenie kawy i smaku pomarańczy. Każdy łyk to niczym balsam dla naszego podniebienia i dowód na to, że oba te składniki pięknie do siebie pasują.

Pomarańcza występuje tutaj pod postacią likieru pomarańczowego. Ja korzystam z Cointreau, ale można użyć też Grand Marnier czy zwykłego triple sec ( choć dwie pierwsze opcje to najlepszy wybór ). Koktajl można przygotować również z dodatkiem mleka. Filiżanka takiej kawy to wspaniała nagroda po całym tygodniu pracy.

Składniki ( 1 koktajl ):

250300ml świeżo zaparzonej kawy jak najlepszej jakości

50100ml ciepłego mleka ( opcjonalnie)

25ml Cointreau

1 łyżeczka cukru trzcinowego

śmietanka kremówka, ubita

opcjonalnie: starta skórka pomarańczy do dekoracji i syrop klonowy do skropienia

Przygotowanie: Do filiżanki wsypać cukier. Wlać świeżo zaparzoną kawę, dodać mleko ( jeśli używamy ), likier i wszystko dobrze wymieszać łyżeczką. Udekorować ubitą śmietanką, posypać startą skórką pomarańczy i skropić syropem klonowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: